Stress

We ervaren het allemaal wel eens, spanning of stress. Gezonde stress kan je helpen doordat je alert kunt reageren en je goed geconcentreerd kunt werken. Deze stress vloeit wel weer weg als het niet te lang duurt. Maar het kan ook zijn dat je met ongezonde stress te maken krijgt: langdurige stress.

Als je moeite hebt met grenzen stellen en iedereen altijd tevreden wilt houden, kun je langdurige stress ervaren (en afstevenen op een burn-out). Langdurige stress is niet goed voor je gezondheid. Je raakt oververmoeid, je cortisolspiegel stijgt, je hebt ook andere stressgerelateerde klachten, die gevolgen kunnen hebben voor je immuunsysteem.

Veel mensen hebben geen idee van de gevolgen en lopen daarom veel te lang door met langdurige stressklachten. Ze komen er vaak pas laat achter dat stress de oorzaak is van hun klachten.

Heb je veel last van stress, ben je vaak gespannen?

Stress kan verschillende oorzaken hebben en kan gevolgen hebben zoals overspannenheid, een burn-out of allerlei (onverklaarbare) lichamelijke klachten. Je kunt allerlei lichamelijke klachten ervaren waarvan onduidelijk is waar ze vandaan komen. Vaak komen voor: nek- of rugklachten, hoofdpijn, buikpijn, verkoudheid, keelpijn en temperatuurschommelingen. Als gevolg van stress kun je door slaapproblemen oververmoeid raken.

Je bent voortdurend in de hoogste stand van paraatheid en je hebt wellicht het idee dat je daarmee alles onder controle houdt of moet houden. Terwijl je juist overzicht, concentratie en energie verliest door je stress en stressgerelateerde klachten.

Als je het bovenstaande herkent, neem contact op met mij en vertel mij jouw ervaringen. Dan kijken we samen naar de oorzaak en naar een passende aanpak.

Je lijf moet herstellen

Je lichaam heeft het flink te verduren gehad met alle stress, daarom heeft het tijd nodig om te kunnen herstellen. Als de stress erg lang aanhoudt of te heftig is, dan heeft je lichaam niet de mogelijkheid om tussendoor bij te kunnen komen.

In mijn aanpak wil ik graag 3 terreinen met je onderzoeken:

  • wat veroorzaakt bij jou stress?
  • hoe ga jij met stress situaties om?
  • hoe zou je anders met stress situaties om kunnen gaan zodat je minder stress ervaart?

Contact
Bel mij of gebruik het contactformulier als je vragen hebt. Het maakt niet uit wat precies je klacht of probleem is met stress, ik help je graag.