Piekeren

Piekeren doen we allemaal wel eens. We maken ons allemaal wel eens zorgen over werk of privézaken of soms over grote wereldvraagstukken zoals het milieu of andere grote wereldvragen. Als je jezelf zoveel zorgen maakt dat het een dusdanig groot probleem wordt dat je dagelijks functioneren erdoor wordt belemmerd dan is het natuurlijk een ander verhaal. Als je doordat je voortdurend aan het malen bent niet meer goed slaapt en daardoor ook overdag niet meer goed kunt functioneren dan wordt het tijd voor actie.

Wanneer gaan mensen piekeren?

Mensen gaan vaak piekeren als ze in een vervelende situatie zitten waar op korte termijn geen oplossing voor is. Dreigend ontslag of werkloosheid, een huis dat niet verkocht wordt en waarvan de maandelijkse lasten te hoog zijn, een zaak die niet goed loopt en misschien wel failliet gaat of relatieproblemen. Iedereen ligt wel eens een uurtje wakker als er zorgen zijn, maar als het piekeren dusdanige vormen aanneemt dat je daardoor niet meer goed kunt functioneren dan is het belangrijk om hiervoor hulp te zoeken.

Een diepere oorzaak van piekeren is vaak een gebrek aan contact met gevoelens en behoeftes. Daarom is het ook echt iets anders dan denken. Bij denken los je een probleem op, maar bij piekeren draai je in cirkels omdat je je behoeften niet kent.

De gevolgen van piekeren kunnen soms vergaand zijn

Piekeren kan leiden tot slapeloosheid. Slapeloosheid kan leiden tot concentratieproblemen op het werk en tot lichamelijke klachten zoals oververmoeidheid en hoofdpijn. Hierdoor kun je in de problemen komen als je op je werk minder goed presteert. Dit kan leiden tot conflicten met je collega’s of leidinggevende. Lang niet iedere werkgever heeft er begrip voor dat je piekert over privé-kwesties en dat dit impact heeft op je functioneren. Als het piekeren werk gerelateerd is, dan is het natuurlijk een ander verhaal. Hoe dan ook is het belangrijk om een oplossing te vinden voordat de situatie uit de hand loopt.

Piekeren over zaken waar je zelf geen invloed op hebt

Sommige mensen piekeren over zaken waar ze geen invloed op hebben. Gaat het wel goed met de aarde? Wat als de schade aan het milieu zodanig wordt dat we hier niet meer kunnen wonen, waar moeten we dan heen? Stel dat er oorlog komt, of een grote natuurramp? Als je je extreem veel zorgen maakt over dit soort zaken dan kan dit zelfs leiden tot extreme angst. Therapie kan er dan voor zorgen dat je je gepieker beter in de hand hebt en dat je je energie weer kunt richten op zaken waar je wel invloed op kunt uitoefenen.

Volg therapie om van het piekeren af te komen

Een gesprek met een therapeut die onafhankelijk en objectief staat ten opzichte van de zaken waar jij over piekert kan zeer verhelderend zijn. Samen kunnen we misschien tot een oplossing komen of er in ieder geval voor zorgen dat het probleem minder je leven beheerst. We herstellen contact met je behoeften en gevoelens. Hiermee komt ook vaak meer levensenergie vrij. Maak een afspraak als jij aan de slag wilt om minder te piekeren.