Omgaan met angst

Het kan heel nuttig zijn om angst te hebben. Angst helpt je om gevaarlijke situaties te overleven. Je rent bijvoorbeeld weg als je ergens bang van bent geworden. De angst brengt je meteen in beweging. Dat is ook nodig is, bijvoorbeeld in een onveilige verkeerssituatie.

Met psychologische of sociale angst is dat anders. Je kunt angst ervaren om je mening te geven en voor je zelf op te komen, voor conflicten privé of in je werk, voor spreken in het openbaar of voor ruimtes met veel mensen, zoals pleinen of openbare ruimtes. En je kunt ook bang zijn voor iets heel specifieks: vliegen, spinnen of honden.

Vertel mij wat jouw ervaringen zijn met angst. En laten we samen kijken of en hoe ik je helpen.

Reactie bij angstaanvallen of paniek

De sensaties als er iets beangstigends plaats heeft gevonden zijn vaak: een adrenaline rush, een hart dat harder en sneller klopt en angstzweet. En de angst kan ook zorgen voor veel stress en de drang om te vluchten (Flight) en bepaalde situaties te ontlopen. Alleen .. vaak helpt ‘vluchten’ niet en versterk je juist je overlevingspatroon en de diepe overtuiging dat je deze situatie niet aankan.

Jouw angstbeleving is een gevolg van jouw manier van denken en voelen. Hoe kijk jij naar jezelf, naar anderen en naar de wereld, hoe denk je over je angst? Hoe werkt dat door in je emoties en lichaamssensaties?

De behandeling van angst

Meestal ligt er een niet verwerkte ervaring onder je angsten. Ooit was de manier waarop je er mee omging heel passend. Je hield als het ware je gevoel buiten de deur. Maar daardoor was je vaak ook geïsoleerd en alleen met je angst.

Ik help je inzicht te krijgen in hoe jij je angst beleeft. Deze beleving kan, door die te delen en samen met mij als therapeut in een veilig kader te plaatsen, veranderen. Met name hoe je denkt over angst en wat je projecteert op de wereld en op situaties waarover je je angstig voelt, kunnen we onderzoeken. Vaak kloppen die gedachten en projecties niet (meer).

Als je je daarvan bewust wordt, kan dat veel zelfinzicht opleveren. Daarmee raak je niet alleen je angst kwijt, maar verkrijg je ook meer zelfvertrouwen. En leer je een manier van omgaan met angst die je voortaan zelf kunt toepassen.

Neem contact met mij op
Bel mij of vul het contactformulier in als je vragen hebt. Wat ook je vraag, klacht of probleem is rondom angst, ik ga graag het eerste gesprek met je aan. Als het in dat eerste gesprek voor jou en mij past en het tussen ons klikt, help ik je graag verder.